Massimo Savić
Sava Centar
22. decembar 2011.

25. decembar 2011.

 
 
 
  Proslavljeni hrvatski pevač i autor, ljubimac beogradske publike, Massimo Savić, i ove godine je održao tradicionalni prednovogodišnji koncert u Velikoj dvorani Sava Centra.

Kako on sam to ističe, ovo je „hodočašće“, koje prelazi sve okvire običnog koncertnog nastupa.
Beogradskoj publici nije trebalo mnogo da se zagreje uz note Massima i njegovog odličnog benda, pa je on, iako sa malim zakašnjenjem, započeo sa "Traži me", nastavio sa kompozicijom "Razlog" i oduševio svojom poletnom  verzijom pesme "Gracija"grupe Azra.
Naravno ovo je bila i prilika da Massimo promoviše svoj novi album Dodirni me slučajno što je i učinio izvevši pesmu "Tišina" a nakon nje Dedićevu, emotivnu "Da mogu", jednu od favorita vašeg izveštača
.
Priča o nagovaranju Jure Stublića da napokon objavi novi materijal i molba publici da pošalje Juri pozitivnu energiju, bila je uvod u "Mi nismo sami", gde je publika pevala na sav glas.



Nakon nove "Sretan put", prisutni su "proključali" uz "Samo za tvoje oči", a onda je došao i drugi emotivni vrhunac koncerta. Massimo je rekao da se zanima za ono što piše na Youtube i forumima o njegovim novim pesmama, međutim da je uz njih nekako ponovno isplivala u javnost kolaboracija sa grupom "Meritas" i pesma "Odjednom ti". Teško je bilo zadržati suze tokom izvođenja te pesme.
U produženom instrumentalu Massimo je najavio muzičare koji su ga pratili na sceni: Dalibor Matošević, gitare, prateći vokali , Vanesa i Martina - vokali, Aleksandar Ismailovski - klavijature, Goran Debač - bas, izvanredni Marko First - violina i akustična gitara, Boris Popov - udaraljke i Marko Matošević -bubnjevi .
Moram se dotaći zvuka i svetla. Svetlosni efekti i koreografija su bili izvanredni, Massimo kao i uvek mršav u elegantnom odelu sa raspuštenom mašnom oko vrata. Zamerka bi mogla ići na zvučnu sliku koja je bila odlična ali povremeno su smetali eho efekti koji su u nekim pesmama pratili Massimov glas.
Program je nastavljen laganim uvodom u "Loše vino" a zatim, kako je i Massimo rekao, „teaser“ za novi album, pesmu "Iz jednog pogleda" koja je postala mnogo više od toga.

Sledila je impresivna "Indija", a onda emotivna izvedba "Bacila je sve niz rijeku", uz lavovsko učešće publike. Naslovna pesma sa novog albuma "Dodirni me slučajno" prethodila je pesmi koju smo dugo čekali "Sjaj u tami" (Massimove grupe Dorian Gray kao i ranija "Samo za tvoje oči"). Publika je jedva došla k sebi a krenuo je "Stranac u noći" u čijem izvođenju je učestvovao kompletan auditorijum prepunog Sava centra. Za kraj zvaničnog dela još jedan "biser", Belanova "Zar više nema nas". E ko je to preživeo, imao se rašta i roditi!

Massimo se ubrzo vratio na bis i posle duhovitih replika izveo favorite publike numeru "Ljubica" i Stublićevu "Zamisli život". Na zaprepašćenje  autora ovih redova, sledeća pesma je bila, uslovno rečeno, „spuštanje lopte“. "Stine" je predivna kompozicija, ali tako spustiti euforiju u publici je bilo pravo iznenađenje.

Završna pesma je bila još veće iznenađenje. Massimo je rekao da uvek ostavlja najzahtevniju pesmu za kraj, iako mu to nije lako za pevanje, ali on je jednostavno takav. Bila je to "Krug u žitu", čije je izvođenje potvrdilo da je Massimo pevač i izvođač posebnog kvaliteta.
Ipak, mišljenja sam da je koncert trebao da završi nekom „upbeat“ pesmom, bar zbog raspoložene publike.




Ovaj koncert pokazuje da je Massimo sve bolji i bolji (o, da li se i to može!), da su i on i bend fantastični i da ne treba propustiti ni jedan susret s njim. Svaki Massimov koncert donosi nešto novo i drugačije od onog prethodnog. Prošle godine je imao Arsena Dedića za gosta, jedne godine je pevao dve Sinatrine pesme na kraju svog nastupa. U svakom slučaju Massimo je izuzetan, ali i nepredvidljiv. Šteta je što nije uzimao gitaru u ruke, bilo je tu nekih nagoveštaja pre koncerta, ali šta se može.
Do vidjenja na sledećem koncertu!



tekst - slobodan vlaketić
foto - nebojša mićković

 
 

koncerti


Eva Braun
Dom omladine Beograda
17.12.11.




Električni orgazam
Dom omladine Beograda
09.12.11.




Hladno pivo
Hala sportova Novi Beograd
02.12.11.




Svremenaši/Drugi način
Dom omladine Beograda
12.11.11.




Disciplin A Kitschme
Dom omladine Beograda
11.11.11.




Kanda Kodža i Nebojša
Dom omladine Beograda
04.11.11.




30. Skopje Jazz Festival
17.10. - 24.10.11.




Brian Ferry
Beogradska Arena
20.09.11.




BELEF 2011
Laibach
Letnja scena na Kalemegdanu
07.08.11.